Tradycja i nowoczesność – opowieść o pączkach
Pączki stanowią jeden z najbardziej tradycyjnych, słodkich wypieków w naszym kraju. Wiążą się z nimi liczne tradycje, z których powszechnie znany jest oczywiście Tłusty Czwartek, gdy należy zjeść przynajmniej jednego pączka. Jak się je produkuje i skąd w ogóle pochodzą pączki?
Skąd wzięły się na naszych stołach pączki?
Należy stwierdzić, że pączki występują w kulturze europejskiej już od czasów starożytnych. W antycznym Rzymie spożywano je podczas świąt przełomu zimy i wiosny. W pierwotnej wersji były wytrawne, dopiero najpewniej zapożyczenie z kultury arabskiej spowodowało upowszechnienie się słodkiego odpowiednika. W Polsce słodkie pączki zaczęły się pojawiać już w XVI wieku.
Jako ciasto pojawiają się one już w tekstach Mikołaja Reja. W zależności od regiony przyjmują nieco inną formę i smak.
Z czego robi się pączki?
Pączki wykonuje się z ciasta drożdżowego, smażonego na głębokim tłuszczu. Wewnątrz znajduje się nadzienie, najczęściej konfitura. Z wierzchu polewa się je lukrem lub obsypuje cukrem pudrem.
Ile kcal ma pączek?
Niestety, choć są naprawdę pyszne, nie powinno się zjadać zbyt wielu pączków. Każdy z nich to bowiem około 300 kcal.
Najnowsze komentarze