Pyszne pasty z makreli.

Shutterbug75 / Pixabay

Pasta z makreli to bardzo proste do przygotowania smarowidło na kanapki. Jest to też świetny dodatek do innych potraw – pysznie smakuje również jako dodatek na przykład do jajek na twardo lub rozsmarowana na krakersach. Poniżej przedstawione zostało kilka sprawdzonych przepisów.

1. PASTA Z WĘDZONEJ MAKRELI.

Składniki:

– 1 duża wędzona makrela – ok. 350 g

– 4 jajka ugotowane na twardo

– 2 średnie ogórki konserwowe

– kawałek czerwonej cebuli – ok. 30 g (jeśli ktoś woli można użyć zamiast czerwonej użyć cebulę cukrową)

– 2 łyżki majonezu ( zamiast majonezu można użyć jogurtu greckiego lub kremowego serka)

– łyżeczka musztardy

– garść siekanego szczypiorku

– szczypta pieprzu

– opcjonalnie czosnek wg gustu.

Wykonanie:

Z makreli usunąć ości i podzielić na mniejsze części. Oczyszczone z ości kawałki odłożyć na talerz i rozdrobnić widelcem jeszcze raz dokładnie sprawdzając, czy wszystkie ości zostały usunięte.
Jajka ugotować na twardo, obrać i drobno posiekać nożem. Ogórki pokroić w drobną kostkę. Cebulę oraz szczypiorek również pokroić drobno.
W miseczce umieścić razem majonez, musztardę oraz sporą szczyptę świeżo mielonego pieprzu – wymieszać.
Wszystkie składniki umieścić w misce i wymieszać dokładnie. Przed podaniem schłodzić w lodówce.

2. PASTA Z MAKRELI Z KISZONYM OGÓRKIEM.

Składniki:

– 200 g wędzonej makreli

– 3 jajka

– 3 ogórki kiszone

– 2 cebule

– 3 łyżeczki majonezu

– 3 łyżeczki jogurtu naturalnego

– pęczek natki pietruszki

– sól i pieprz do smaku.

Wykonanie:

Jajka ugotować na twardo, obrać i drobno pokroić wraz z ogórkiem kiszonym i cebulą.
Makrelę obrać dokładnie ze skóry i ości, rozdrobnić na mniejsze kawałki zwracając szczególnie uwagę, aby dokładnie były usunięte ości.
Składniki delikatnie połączyć, dodać majonez, jogurt naturalny, posiekaną natkę pietruszki oraz doprawić do smaku solą i pieprzem. Wszystkie składniki pasty dokładnie wymieszać. Przed podaniem schłodzić w lodówce, po rozsmarowaniu można posypać ziarnami słonecznika.

 

Możesz również polubić…