Pyszne pasty z makreli.
Pasta z makreli to bardzo proste do przygotowania smarowidło na kanapki. Jest to też świetny dodatek do innych potraw – pysznie smakuje również jako dodatek na przykład do jajek na twardo lub rozsmarowana na krakersach. Poniżej przedstawione zostało kilka sprawdzonych przepisów.
1. PASTA Z WĘDZONEJ MAKRELI.
Składniki:
– 1 duża wędzona makrela – ok. 350 g
– 4 jajka ugotowane na twardo
– 2 średnie ogórki konserwowe
– kawałek czerwonej cebuli – ok. 30 g (jeśli ktoś woli można użyć zamiast czerwonej użyć cebulę cukrową)
– 2 łyżki majonezu ( zamiast majonezu można użyć jogurtu greckiego lub kremowego serka)
– łyżeczka musztardy
– garść siekanego szczypiorku
– szczypta pieprzu
– opcjonalnie czosnek wg gustu.
Wykonanie:
Z makreli usunąć ości i podzielić na mniejsze części. Oczyszczone z ości kawałki odłożyć na talerz i rozdrobnić widelcem jeszcze raz dokładnie sprawdzając, czy wszystkie ości zostały usunięte.
Jajka ugotować na twardo, obrać i drobno posiekać nożem. Ogórki pokroić w drobną kostkę. Cebulę oraz szczypiorek również pokroić drobno.
W miseczce umieścić razem majonez, musztardę oraz sporą szczyptę świeżo mielonego pieprzu – wymieszać.
Wszystkie składniki umieścić w misce i wymieszać dokładnie. Przed podaniem schłodzić w lodówce.
2. PASTA Z MAKRELI Z KISZONYM OGÓRKIEM.
Składniki:
– 200 g wędzonej makreli
– 3 jajka
– 3 ogórki kiszone
– 2 cebule
– 3 łyżeczki majonezu
– 3 łyżeczki jogurtu naturalnego
– pęczek natki pietruszki
– sól i pieprz do smaku.
Wykonanie:
Jajka ugotować na twardo, obrać i drobno pokroić wraz z ogórkiem kiszonym i cebulą.
Makrelę obrać dokładnie ze skóry i ości, rozdrobnić na mniejsze kawałki zwracając szczególnie uwagę, aby dokładnie były usunięte ości.
Składniki delikatnie połączyć, dodać majonez, jogurt naturalny, posiekaną natkę pietruszki oraz doprawić do smaku solą i pieprzem. Wszystkie składniki pasty dokładnie wymieszać. Przed podaniem schłodzić w lodówce, po rozsmarowaniu można posypać ziarnami słonecznika.
Najnowsze komentarze